Αρχική » Δημοσκόπηση GPO: 5,9 μονάδες μπροστά η ΝΔ – Τα σενάρια κατανομής εδρών

Δημοσκόπηση GPO: 5,9 μονάδες μπροστά η ΝΔ – Τα σενάρια κατανομής εδρών

Από News Room
4 λ. ανάγνωσης

Στην τελική ευθεία για τις εκλογές 21ης Μαΐου, η νέα έρευνα της GPO για τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» επικεντρώνεται στους εκλογικούς συσχετισμούς που διαμορφώνονται και στην επιρροή των κομμάτων λίγες εβδομάδες πριν τις κάλπες .


Και σε αυτή τη δημοσκόπηση φαίνεται ότι η Ν.Δ. ανακτά σε σημαντικό βαθμό το χαμένο έδαφος που της προκάλεσε η εθνική τραγωδία των Τεμπών, επανερχόμενη σε ποσοστά που κατέγραφε πριν από το σιδηροδρομικό δυστύχημα.
Ετσι, σήμερα εμφανίζεται στον πίνακα της πρόθεσης ψήφου με ποσοστό 32,8%, έναντι 31,4% που είχε στις αρχές του Απριλίου και 29,5% που κατέγραφε τον Μάρτιο. Σημειώνει, επομένως, άνοδο 1,4% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση και 3,3% σε σχέση με τον Μάρτιο, όταν βρέθηκε στο χαμηλότερο ποσοστό της κατά τη διάρκεια αυτού του εκλογικού κύκλου.


Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, συνεχίζει σταθερά να ανεβάζει τα ποσοστά του και βρίσκεται σήμερα στο 26,9% από 26,6% στις αρχές Απριλίου και 25,6% τον Μάρτιο. Η άνοδός του, ωστόσο, παραμένει αργή, καθώς, τη στιγμή που καταγράφεται μια αύξηση της συσπείρωσης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναδεικνύεται και μια δυσκολία διείσδυσης σε άλλα εκλογικά ακροατήρια, που είναι απαραίτητα για να μπορέσει να διεκδικήσει την πρώτη θέση.


Την ίδια αδυναμία διεύρυνσης φαίνεται να αντιμετωπίζει και το ΠΑΣΟΚ, του οποίου η εκλογική επιρροή εμφανίζεται μειωμένη στο 9% έναντι των προηγούμενων μετρήσεων, Το ΚΚΕ και το ΜΕΡΑ25 εμφανίζονται σταθερά, κρατώντας τις δημοσκοπικές δυνάμεις που είχαν κερδίσει μετά τον Μάρτιο, ενώ οι τελευταίες εξελίξεις στο εσωτερικό της Ελληνικής Λύσης περιορίζουν τη δυναμική της και τη φέρνουν οριακά πάνω από το 3%, το εκλογικό όριο το οποίο σε αυτήν τη μέτρηση πιάνουν οι «Έλληνες» του Κασιδιάρη, η συμπεριφορά των οποίων αποτελεί έναν από τους άγνωστους παράγοντες της επόμενης αναμέτρησης, καθώς ακόμη δεν γνωρίζουμε αν θα τους επιτραπεί τελικά η συμμετοχή.
Η αύξηση του ποσοστού της Νέας Δημοκρατίας είναι σε σημαντικό βαθμό αποτέλεσμα της μείωσης του ποσοστού των αναποφάσιστων ψηφοφόρων, οι οποίο οι είχαν μετακινηθεί από την κυβερνητική παράταξη στην αδιευκρίνιστη ζώνη και τώρα φαίνεται να επανακάμπτουν, ανεβάζοντας τη συσπείρωση της Ν.Δ.


Η διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων διαμορφώνεται πλέον στις 5,9 ποσοστιαίες μονάδες από 4,8 που ήταν στις αρχές Απριλίου, εξασφαλίζοντας ένα καθαρό προβάδισμα για τη Ν.Δ, η οποία μπορεί να αισθάνεται ασφαλής σχετικά με την πρώτη θέση των εκλογών της 21ης Μαΐου.

Η προβολή των παραπάνω αριθμητικών δεδομένων στα έγκυρα και εφαρμόζοντας την απλή αναλογική μάς δίνει μια επτακομματική Βουλή, στην οποία ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας δεν καθίσταται εφικτός με βάση τους λογικούς πολιτικούς συσχετισμούς. Συγκεκριμένα, το άθροισμα των εδρών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ είναι 149, ενώ μακριά από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία βρίσκεται και το άθροισμα του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ και το ΜΕΡΑ25, που ανέρχεται στους 139 βουλευτές, με το συγκεκριμένο σενάριο, βέβαια, να είναι, εκτός από αριθμητικά, και πολιτικά ανέφικτο, με βάση τις τελευταίες εξελίξεις και τη ρητορική του κόμματος Βαρουφάκη. Στην περίπτωση, ωστόσο, που το κόμμα Κασιδιάρη μείνει εκτός της εκλογικής διαδικασίας και οι ψήφοι του προσμετρηθούν στη μη αντιπροσωπευόμενη κοινοβουλευτική ψήφο, το σενάριο σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ καθίσταται εφικτό με 154 έδρες, ενώ ούτε και σε αυτή την περίπτωση μπορεί να υλοποιηθεί η προοδευτική διακυβέρνηση, όπως την έχει περιγράψει ο κ. Τσίπρας. Όλα φαίνεται να οδηγούν σε επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας, αφού τόσο τα αριθμητικά όσο και τα πολιτικά «δεδομένα δεν φαίνεται να ευνοούν τα συνεργατικά σχήματα.

Πηγή: Παραπολιτικά

ΜΠΟΡΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ

To ΕΧΙΤ-POLL.GR είναι μια ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε για να συγκεντρώνει όλες τις δημοσκοπήσεις, αλλά και τα νέα των υποψηφίων βουλευτών και των κομμάτων ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2023.

Copyright © 2023 exit-poll.gr

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι συμφωνείτε με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα