Αρχική » Δημοσκόπηση MRB: Η στάση των αναποφάσιστων

Δημοσκόπηση MRB: Η στάση των αναποφάσιστων

Από News Room
6 λ. ανάγνωσης

Στο δεύτερος μέρος της δημοσκόπησης της MRB μπαίνουν στο μικροσκόπιο οι αναποφάσιστοι.

Κλήθηκαν να απαντήσουν σε μία σειρά από ερωτήσεις, όπως τι κυβέρνηση θέλουν μετά τις εκλογές, πώς κρίνουν τα προεκλογικά προγράμματα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τα σημαντικότερα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι ίδιοι.

Εκλογές 2023: Η ακτινογραφία των αναποφάσιστων

Το 40% των αναποφάσιστων (πίνακας πάνω) απαντά πως δεν θέλει να κερδίσει έστω με μια ψήφο ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε η ΝΔ. Το 14,1% θέλει επικράτηση ΝΔ και το 12% επικράτηση ΣΥΡΙΖΑ. Άλλο κόμμα επιλέγει το 7,6%.

Εξάλλου, το 63,9% των αναποφάσιστων (πίνακας πάνω), απαντά πως δεν είναι πιθανό να ψηφίσει στις εκλογές, ενώ το 25,1% απαντά πως θα ψηφίσει. Το 11% απαντά πως προς ώρας δεν γνωρίζει τι θα κάνει.

Ως προς τα προγράμματα των 2 κομμάτων (πίνακας πάνω), το 54% αξιολογεί αρνητικά τις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ και το 46,4% αρνητικά τις εξαγγελίες της ΝΔ. Στον αντίποδα, το 25,5% αξιολογεί θετικά το πρόγραμμα της ΝΔ και το 17,9% θετικά το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι θέλουν μετά τις εκλογές οι αναποφάσιστοι

Το 47,5% (πίνακας πάνω) επιθυμεί κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις εκλογές εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία, ενώ το 32,3% θέλει νέα προσφυγή στις κάλπες.

Αντίστοιχα, το 16,6% (πίνακας πάνω) θέλει κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, ή ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και κομμάτων της δεξιάς. Το 10,3% θέλει κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ ή ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ και κομμάτων της Αριστεράς. Το 18,2% θέλει οικουμενική κυβέρνηση και το 3,8% θέλει συγκυβέρνηση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Ως προς τα συναισθήματα των αναποφάσιστων (πίνακας πάνω):

Το 50,8% αισθάνεται απογοήτευση

Το 44,4% οργή

Το 22,6% ελπίδα

Το 20,1% φόβο

Το 10,1% περηφάνια

Το 6,5% σιγουριά.

Τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αναποφάσιστοι 

Οι αναποφάσιστοι ιεραρχούν τα προβλήματα (πίνακας πάνω) ως εξής:

37,9% ακρίβεια

33,3% δημόσια υγεία

18,9% έλλειψη διαφάνειας

16,1% ανεργία

15,7% ανάπτυξη

8,8% εισόδημα

4,6% λειτουργία του κράτους.

Τι κυβέρνηση συνεργασίας επιθυμούν οι ερωτηθέντες

Το 22,4% του συνόλου των ερωτηθέντων (πίνακας πάνω), θέλει κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, το 4,8% θέλει κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και άλλων μικρότερων κομμάτων της δεξιάς.

Από την άλλη, το 12,3% θέλει κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ενώ το 13,3% θέλει κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και άλλων κομμάτων της Αριστεράς.

Το 11,5% θέλει οικουμενική κυβέρνηση, ενώ ένα 3,9% επιλέγει κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Διχασμένοι εμφανίζονται οι ερωτηθέντες για το τι θέλουν να γίνει εάν δεν προκύψει αυτοδυναμία μετά τις εκλογές. Ειδικότερα:

Το 45,3% θέλει σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Το 45,1% θέλει νέα προσφυγή στις κάλπες.

Ποιο κόμμα θέλουν να επικρατήσει στις εκλογές 2023

Το 34,5% απαντά (πίνακας πάνω) πως θέλει η Νέα Δημοκρατία να κερδίσει τις εκλογές έστω και με μια ψήφο, έναντι 29% που θέλει επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ. Το 20% απαντά κανένα κόμμα και το 9,1% απαντά άλλο κόμμα.

Το 34,9% απαντά πως θα το ενοχλούσε να κερδίσει η Νέα Δημοκρατία έστω και με μια ψήφο διαφορά, ενώ το 34,8% απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή :newsit.gr

ΜΠΟΡΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ

To ΕΧΙΤ-POLL.GR είναι μια ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε για να συγκεντρώνει όλες τις δημοσκοπήσεις, αλλά και τα νέα των υποψηφίων βουλευτών και των κομμάτων ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2023.

Copyright © 2023 exit-poll.gr

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι συμφωνείτε με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα