Αρχική » Γεραπετρίτης: δικλείδες ασφαλείας υπήρχαν, αλλά δεν τηρήθηκε το πρωτόκολλο

Γεραπετρίτης: δικλείδες ασφαλείας υπήρχαν, αλλά δεν τηρήθηκε το πρωτόκολλο

Από Μάκης Γασπαρινάτος
5 λ. ανάγνωσης

«Δικλίδες ασφαλείας υπήρχαν ως ένα σημαντικό βαθμό, αλλά στο δυστύχημα των Τεμπών δεν τηρήθηκε το πρωτόκολλο ασφαλείας που όριζαν οι κανονισμοί λειτουργίας των σιδηροδρόμων», είπε ο υπουργός Επικρατείας και Μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Λάρισα, στο νέο Κέντρο Ελέγχου Κυκλοφορίας και Τηλεδιοίκησης που ολοκληρώνεται στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης. 

Ο Γ. Γεραπετρίτης ξεναγήθηκε τόσο στο παλαιό τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης στο σταθμαρχείο Λάρισας, όπου τόσο ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, Παναγιώτης Τερεζάκης, όσο και ο σταθμάρχης, Γιώργος Ζήνδρος, του εξήγησαν την τοπική σημασία του συστήματος και τις δυνατότητες που είχε και έχει για την παρακολούθηση της πορείας των συρμών σε μήκος 8 περίπου χιλιομέτρων πριν και μετά τον σιδηροδρομικό σταθμό της Λάρισας.

Η ενημέρωση του κ. Γεραπετρίτη συνεχίστηκε στο Κέντρο Ελέγχου Κυκλοφορίας που ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες, θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία έως το τέλος Ιουνίου και θα ελέγχει κάθε κίνηση των συρμών από τον Δομοκό και τον Παλαιοφάρσαλο μέχρι και το Αιγίνιο Πιερίας, σε μήκος 167 χιλιομέτρων.

Στις δηλώσεις του Γιώργου Γεραπετρίτη που ακολούθησαν, ο υπουργός, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «μετά το δυστύχημα των Τεμπών η κυβέρνηση, αντιλαμβανόμενη το μέγεθος της τραγωδίας, ανέλαβε τρεις δεσμεύσεις. Η πρώτη δέσμευση ήταν να φτάσει η έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας μέχρι τέλους για να αποδοθούν οι ευθύνες. Το δεύτερο, ήταν να επανεκκινήσει ο σιδηρόδρομος με όρους μείζονος ασφαλείας. Το τρίτο, να τηρηθούν πολύ αυστηρά τα χρονοδιαγράμματα για την αναβάθμιση των υπηρεσιών και των συστημάτων ασφαλείας που αφορούν την τηλεδιοίκηση και τη σηματοδότηση, καθώς και όλα τα συστήματα επικοινωνιών και αυτόματης πέδησης.

Σε ό,τι αφορά τη διερεύνηση των αιτιών, έχει κατατεθεί το πόρισμα της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων και πρόκειται για ένα πόρισμα που είναι αμερόληπτο και όλα τα πραγματικά περιστατικά, με όλες τις αντιρρήσεις που έχει κάποιος-κάποια. Εντούτοις, αποτελεί μια αντικειμενική προσέγγιση. Σε ό,τι αφορά την κρίσιμη βραδιά, όσο και για τις παθογένειες που υφίστανται στον σιδηρόδρομο, συστημικά και διαρθρωτικά, ήδη έχει διαβιβαστεί στην αρμόδια εισαγγελία Λάρισας που διεξάγει την έρευνα και οι δικαστικές έρευνες προχωρούν τάχιστα».

Ο υπουργός συμπλήρωσε ότι «το δεύτερο ζητούμενο ήταν η επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου. Υπήρξε επιχειρησιακό σχέδιο που περιλαμβάνει μια σειρά από παρεμβάσεις που αφορούσαν την αναβάθμιση των συστημάτων ασφαλείας. Για παράδειγμα, η ενίσχυση του προσωπικού, σε σύντομο χρονικό διάστημα υπάρχει μια σημαντική αύξηση του δυναμικού του ΟΣΕ. Οσον αφορά τις κρίσιμες ειδικότητες των δύο σταθμαρχών και των κλειδούχων, η δυνατότητα να βρίσκονται επί της αμαξοστοιχίας περισσότεροι μηχανοδηγοί και προσωπικό. Εγιναν πολύ σημαντικές παρεμβάσεις από τον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδος για τη μεγαλύτερη ασφάλεια σε κρίσιμα σημεία, όπως είναι σήραγγες. Και αυτό με συστήματα κατόπτευσης και με την ενίσχυση των μέσων πυρόσβεσης και πυρανίχνευσης. Το κομμάτι του προαστιακού Λάρισας Θεσσαλονίκης θα λειτουργήσει στο τέλος της επόμενης εβδομάδας. Το επιβατικό κοινό έχει αποδώσει εμπιστοσύνη στον σιδηρόδρομο. Είναι πολύ ικανοποιητικές οι πληρότητες που εμφανίζονται. Ηταν μέλημά μας, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, να ολοκληρωθούν οι συμβάσεις που προβλέπουν καθολική τη διοίκηση και σηματοδότηση, καθώς και τα συνοδά συστήματα αυτόματης πέδησης στο κομμάτι του κύριου άξονα Αθήνας – Θεσσαλονίκης.

Την κρίσιμη νύχτα του δυστυχήματος βρισκόταν σε πλήρη λειτουργία ο τοπικός σταθμός τηλεδιοίκησης, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα να υπάρξει αυτόματη χάραξη διαδρομής, δηλαδή να χαράσσεται η πορεία πάνω στον πίνακα, γεγονός που προλαμβάνει τον οποιοδήποτε κίνδυνο η αμαξοστοιχία να βρεθεί στο αντίθετο ρεύμα. Πλέον, στην τοπική τηλεδιοίκηση βλέπουμε, δηλαδή στον πίνακα την κίνηση του τρένου. Ηταν δυνατόν να υπάρξει παρακολούθηση του τρένου και την κρίσιμη βραδιά. Ο πίνακας λειτουργούσε απολύτως, όπως προκύπτει, γιατί λίγο πριν το δυστύχημα υπήρξε αυτόματη χάραξη. Ο τοπικός πίνακας μετατρέπεται σε έναν υπέρτοπικό πίνακα. Το κέντρο ελέγχου κυκλοφορίας θα τεθεί σε λειτουργία τέλος του Ιουνίου».

Χαρακτηριστικά, όσον αφορά τις δικλίδες ασφαλείας εκείνη τη νύχτα του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών, ο Γ. Γεραπετρίτης είπε ότι «βεβαίως και υπήρχαν δικλίδες ασφαλείας. Οι δικλίδες ασφαλείας ήταν η υποχρέωση της αυτόματης χάραξης. Υπήρχαν τα συστήματα ασφαλείας για την αλλαγή των κλειδιών, υπήρχε δυνατότητα παρακολούθησης στον πίνακα της τηλεδιοίκησης, υπήρχαν οι ασφαλιστικές δικλίδες, οι οποίες καθίστανται τώρα περισσότερες. Πάντοτε, όμως, θα υπάρχει ανθρώπινος παράγοντας. Ο ανθρώπινος παράγοντας, στο τέλος της ημέρας, είναι πάντα εκεί… Προφανώς, εάν υπήρχαν τα συστήματα που αναπτύσσονται τώρα, θα υπήρχαν ακόμη περισσότερες δικλίδες ασφαλείας. Ο πίνακας αυτός ενσωματώνει πολύ περισσότερα μικρά τοπικά κέντρα τηλεδιοίκησης… Εάν είχε ακολουθηθεί το πρωτόκολλο, το οποίο προβλέπει υποχρεωτική αυτόματη χάραξη, θα είχαμε άλλο αποτέλεσμα». 

Τέλος, ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι αυτή τη στιγμή στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη υπάρχει τηλεδιοίκηση στο τμήμα Αχαρνές – Οινόη, στο τμήμα Οινόη – Τιθορέα θα παραδοθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου, από την Τιθορέα έως τον Δομοκό η τηλεδιοίκηση λειτουργεί ήδη, από τον Δομοκό μέχρι το Αιγίνιο Πιερίας, συμπεριλαμβανομένης της Λάρισας και του Παλαιοφαρσάλου, θα παραδοθεί προς λειτουργία έως το τέλος Ιουνίου και από το Αιγίνιο και το Πλατύ μέχρι τη Θεσσαλονίκη, είναι σε λειτουργία.

ΜΠΟΡΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ

To ΕΧΙΤ-POLL.GR είναι μια ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε για να συγκεντρώνει όλες τις δημοσκοπήσεις, αλλά και τα νέα των υποψηφίων βουλευτών και των κομμάτων ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2023.

Copyright © 2023 exit-poll.gr

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι συμφωνείτε με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα