Αρχική » Δεύτερες εκλογές τον Ιούλιο – για ποιους λόγους θεωρούνται δεδομένες

Δεύτερες εκλογές τον Ιούλιο – για ποιους λόγους θεωρούνται δεδομένες

Από News Room
1 λ. ανάγνωσης

26 ημέρες πριν τις κάλπες και ήδη τα κόμματα προετοιμάζονται με ορίζοντα τον Ιούλιο και τις επαναληπτικές εκλογές, αφού αυτοδύναμη κυβέρνηση από τις 21 Μαΐου είναι απίθανο να υπάρξει, Οι εκλογές του Μαΐου θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Με ενισχυμένη αναλογική θα διεξαχθούν οι επαναληπτικές εκλογές.

Με το σύστημα της απλής αναλογικής το κόμμα που θα βγει πρώτο μπορεί να πάρει την αυτοδυναμία μόνο αν έχει ποσοστό άνω του 46% (ανάλογα βέβαια και με τα ποσοστά που θα συγκεντρώσουν τα κόμματα τα οποία δεν θα εκλέξουν βουλευτές).

Οι επαναληπτικές εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Σε αυτή την περίπτωση το πρώτο κόμμα μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση αν πάρει ποσοστό άνω του 37% (εφόσον βέβαια τα ποσοστά που θα συγκεντρώσουν τα κόμματα τα οποία δεν θα εκλέξουν βουλευτές ανέλθουν συνολικά τουλάχιστον στο ποσοστό του 11%).

Η διαδικασία των διερευνητικών εκλογών

Αν το πρώτο κόμμα δεν εξασφαλίσει αυτοδυναμία στις 21 Μαΐου και στη συνέχεια οι διερευνητικές εντολές με τα άλλα κόμματα δεν αποδώσουν, τότε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων.

Εκεί αν οι αρχηγοί δεν συμφωνήσουν για κάποια κυβέρνηση συνεργασίας και επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, τότε θα επιδιωχθεί σχηματισμός Κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας θα ανατεθεί στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου ο σχηματισμός Κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και να διαλύσει τη Βουλή.

ΜΠΟΡΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ

To ΕΧΙΤ-POLL.GR είναι μια ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε για να συγκεντρώνει όλες τις δημοσκοπήσεις, αλλά και τα νέα των υποψηφίων βουλευτών και των κομμάτων ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2023.

Copyright © 2023 exit-poll.gr

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι συμφωνείτε με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα