Αρχική » Νέα παράταση για την ψήφο των αποδήμων – Τι γίνεται με το Final Four

Νέα παράταση για την ψήφο των αποδήμων – Τι γίνεται με το Final Four

Από News Room
6 λ. ανάγνωσης

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον από τους απόδημους Έλληνες να ψηφίσουν για πρώτη φορά στις εθνικές εκλογές από τον τόπο κατοικίας τους στο εξωτερικό.

Καθώς, μάλιστα, πλησιάζει η λήξη της προθεσμίας εγγραφής στην ειδική πλατφόρμα ολοένα και περισσότεροι Έλληνες του εξωτερικού έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους.

Στο πλαίσιο αυτό από το υπουργείο Εσωτερικών σχεδιάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, νέα ολιγόωρη παράταση μετά την πρώτη παράταση που δόθηκε για τις 12 το μεσημέρι σήμερα, Μεγάλη Τρίτη.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την αρχική εγκύκλιο, οι αιτήσεις θα έκλειναν το βράδυ της Δευτέρας στις 23:59, πήραν, όμως, παράταση για σήμερα το μεσημέρι στις 12:00, ενώ το μεγάλο ενδιαφέρον φέρνει τη νέα παράταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr από πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, ως χθες, Μεγάλη Δευτέρα, το βράδυ είχαν υποβληθεί 27.579 αιτήσεις για ψήφο από το εξωτερικό, είχαν εγκριθεί 19.887, ενώ απορρίφθηκαν 4.680. Υπό έλεγχο ήταν ακόμα 3.012 αιτήσεις.

Ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι έχει προβλεφθεί να υπάρξουν τμήματα στη Λιθουανία, στο Βίλνιους και στο Κάουνας, όπου λαμβάνει χώρα το F-4 της Euroleague, όπου δεν θεωρείται απίθανο να προκριθεί ο Ολυμπιακός. Ο ημιτελικός θα λάβει χώρα στις 19 και ο τελικός στις 21 του μήνα. Ως το τέλος Μαρτίου, για το τμήμα του Κάουνας είχαν εγκριθεί 4 αιτήσεις προς ψήφο και για να υπάρξει τμήμα θα πρέπει να εγγραφούν 40 άτομα. Με δεδομένο, όμως, πως χθες διέρρευσε η ύπαρξη σχετικού τμήματος, στο ΥΠΕΣ περιμένουν να δουν μήπως υπήρξε αυξημένο ενδιαφέρον από…φανατικούς του Ολυμπιακού που θα θελήσουν, παράλληλα, να ψηφίσουν, εφόσον η ομάδα τους προκριθεί. Θεωρητικά, επίσης, αν αλλάξουν γνώμη, θα έχουν δυνατότητα να απεγγραφούν από τους καταλόγους.

Η διαδικασία και οι προϋποθέσεις

Για να μπορέσουν οι απόδημοι να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, είναι απαραίτητο να έχουν εγγραφεί στην πλατφόρµα apodimoi.gov.gr. Η προθεσµία υποβολής αιτήσεων κλείνει 12 ηµέρες πριν την προκήρυξη των εκλογών..

Παράλληλα, επισημαίνεται πως οποιοσδήποτε χρειάζεται βοήθεια σχετικά µε την εγγραφή, μπορεί να επικοινωνήσει στο email diaspora@nd.gr ή στα τηλέφωνα (και µέσω WhatsApp 24/7):

  • +30 210 944 4250
  • +30 697 293 2760
  • +30 697 562 6885
  • +30 698 564 0589

Σημασία έχει να επισημανθεί το γεγονός πως οποιοσδήποτε Έλληνας µπορεί να ψηφίσει από το εξωτερικό χωρίς να είναι φορολογικός κάτοικος εξωτερικού, ακόµη και εάν επιθυµεί να ψηφίσει από το εξωτερικό στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Σημειώνεται ωστόσο πως ο νόμος για τους απόδημους -που προκύπτει ως προϊόν συμβιβασμού της Νέας Δημοκρατίας με τα υπόλοιπα κόμματα- δεν καλύπτει όλους ανεξαιρέτως τους ομογενείς, αλλά υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούνται.

Όπως αναφέρεται σε προηγούμενη ανακοίνωση του εξέδωσε το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, η πρώτη βασική προϋπόθεση για να μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, είναι από το 1988 έως σήμερα να έχουν ζήσει δύο χρόνια στην Ελλάδα.

Η δεύτερη προϋπόθεση είναι να έχουν υποβάλει φέτος ή πέρυσι φορολογική δήλωση στην Ελλάδα.

Με απόφαση της κυβέρνησης μπορούν να υποβάλουν ακόμη και σήμερα εκπρόθεσμη μηδενική φορολογική δήλωση χωρίς να πληρώσουν πρόστιμο. Επίσης, δεν απαιτείται να είναι φορολογικά κάτοικοι εξωτερικού, δηλαδή να έχουν δηλωθεί στη ΔΟΥ Εξωτερικού.

Ακόμη και όσοι επιθυμούν να ψηφίσουν μόνο στις 21 Μαΐου από το εξωτερικό, μπορούν να γραφτούν, ώστε να ψηφίσουν μόνο σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση και στις 22 Μαΐου να επιλέξουν να διαγραφούν από τη λίστα.

Αναλυτικά η διαδικασία:

Η είσοδος στην ψηφιακή πλατφόρμα apodimoi.gov.gr, γίνεται με τους κωδικούς Taxisnet όσων απόδημων Ελλήνων επιθυμούν να εγγραφούν στους «ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού» προκειμένου να θεωρηθεί έγκυρη η συμμετοχή τους.

Για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρων εξωτερικού θα πρέπει:

-να έχουν μείνει συνολικά 2 χρόνια στην Ελλάδα, τα τελευταία 35 χρόνια από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης
-να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος
-απαραίτητοι για την είσοδο στο σύστημα οι προσωπικοί κωδικοί πρόσβασης στο Taxisnet
-ακολουθούν τα βήματα όπως αυτά εμφανίζονται στην πλατφόρμα και συμπληρώνουν τα απαραίτητα στοιχεία
-σε περίπτωση αίτησης εγγραφής εξαρτώμενου μέλους α’ βαθμού, επιλέγουν “Παροχή συναίνεσης” για την επεξεργασία των προσωπικών στοιχείων

Οδηγίες χρήσης της εφαρμογής αναλυτικά:

Βήμα 1ο: Ο εκλογέας εισάγει στην εφαρμογή apodimoi.gov.gr τους αντίστοιχους κωδικούς της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), πιστοποιείται ως χρήστης και εισέρχεται στην εφαρμογή.

Βήμα 2ο: Aναζητεί την εγγραφή του στον βασικό εκλογικό κατάλογο και την επιλέγει, ώστε τα βασικά του στοιχεία να συμπληρωθούν αυτόματα στην αίτηση.

Βήμα 3ο: Kαταχωρίζει τη διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του, τηλεφωνικούς αριθμούς επικοινωνίας και διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail). Επιλέγει χώρα και πόλη που επιθυμεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, από τις αντίστοιχες λίστες των συγκεκριμένων πεδίων.

Βήμα 4ο: Ο εκλογέας αναρτά ηλεκτρονικά αντίγραφα των δικαιολογητικών των προϋποθέσεων της παραγράφου 4 του άρθρου 4 του ν. 4648/2019, δηλαδή δημόσια έγγραφα διαμονής δύο (2) ετών στην Ελληνική Επικράτεια επιλέγοντας το δημόσιο φορέα έκδοσης.».

Εναλλακτικά, ο εκλογέας επιλέγει την κατηγορία του δικαιολογητικού, συμπληρώνοντας τα στοιχεία που ζητούνται, και εξουσιοδοτεί το Υπουργείο Εσωτερικών για την αυτεπάγγελτη αναζήτηση του.

Στην περίπτωση που ο εκλογέας εγγράφεται στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού για την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στις Ευρωεκλογές, σε εκλογικό τμήμα που θα συσταθεί σε κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ.

Βήμα 5ο: Ο εκλογέας βεβαιώνει ότι τα στοιχεία της αίτησης του είναι αληθή, λαμβάνει γνώση ότι η αίτηση του υπέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης και επιλέγει την οριστική υποβολή της.

Μετά την οριστική υποβολή της αίτησης ο εκλογέας λαμβάνει στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του αποδεικτικό επιτυχούς υποβολής της αίτησης με αριθμό πρωτοκόλλου και εκκινεί η διαδικασία ελέγχου και οριστικοποίησης της αίτησης.
Σε περίπτωση αποδοχής της αίτησης, ο εκλογέας καταχωρείται στον ειδικό εκλογικό κατάλογο εξωτερικού για χρονικό διάστημα οκτώ (8) ετών.

Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης, ο εκλογέας ενημερώνεται για το δικαίωμα προσφυγής.

Οι εκλογείς, εφόσον αδυνατούν οι ίδιοι να συμπληρώσουν και να υποβάλλουν την ηλεκτρονική αίτηση εγγραφής, μεταβολής και αναστολής ή διαγραφής εκλογέα, έχουν τη δυνατότητα να απευθύνονται στις αρμόδιες προξενικές αρχές της χώρας. Με αυτοπρόσωπη παρουσία, το ΑΦΜ τους και με την αρωγή διαπιστευμένου υπαλλήλου των προξενικών αρχών συμπληρώνουν και υποβάλλουν την αίτηση τους στην εφαρμογή του άρθρου 4 του ν. 4648/2019, apodimoi.gov.gr.

Πηγή: Protothema.gr

ΜΠΟΡΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ

To ΕΧΙΤ-POLL.GR είναι μια ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε για να συγκεντρώνει όλες τις δημοσκοπήσεις, αλλά και τα νέα των υποψηφίων βουλευτών και των κομμάτων ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2023.

Copyright © 2023 exit-poll.gr

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι συμφωνείτε με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα