Αρχική » Ο παράγοντας “πήχυς της αυτοδυναμίας”

Ο παράγοντας “πήχυς της αυτοδυναμίας”

Από Μάκης Γασπαρινάτος
1 λ. ανάγνωσης

Ο πιο κρίσιμος δείκτης των επερχόμενων εκλογών είναι ο λεγόμενος “πήχυς της αυτοδυναμίας” το ποσοστό δηλαδή που χρειάζεται να πιάσει το πρώτο κόμμα προκειμένου να καταλάβει 151 έδρες στη Βουλή. Το ποσοστό αυτό είναι συνάρτηση του αθροίσματος του ποσοστού των κομμάτων που μένουν εκτός βουλής. Όσο υψηλότερο είναι αυτό, τόσο μειώνεται το ποσοστό που απαιτείται για το πρώτο κόμμα.

Το ποσοστό φαντάζει απλησίαστο με την απλή αναλογική, καθώς ακόμη και στην περίπτωση που εκτός Βουλής μείνει ένα άθροισμα της τάξεως του 9%, ο πρώτος πρέπει να λάβει άνω του 45,7%, προκειμένου να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Το ποσοστό αυτό μειώνεται δραματικά με τον νόμο που θα ισχύσει στις εκλογές της 2ας Ιουλίου, με το κλιμακούμενο μπόνους που έχει θεσπίσει η ΝΔ. Σε αυτή την περίπτωση με 9% χρειάζεται 8 μονάδες λιγότερο, μόλις 37,7%

Στις εκλογές του 2019 το ποσοστό των εκτός Βουλής ανήλθε στο 8,08% με την Χρυσή Αυγή να μένει οριακά εκτός με 2,93%, την Πλεύση Ελεθερίας να συγκεντρώνει 1,47%, την Ένωση Κεντρών 1,24% και να ακολουθούν μια σειρά από κόμματα με ποσοστά κάτω του 1%.

Πηγή: εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ / Πάνος Σταθόπουλος, ειδικός εκλογικός αναλυτής

ΜΠΟΡΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ

To ΕΧΙΤ-POLL.GR είναι μια ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε για να συγκεντρώνει όλες τις δημοσκοπήσεις, αλλά και τα νέα των υποψηφίων βουλευτών και των κομμάτων ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2023.

Copyright © 2023 exit-poll.gr

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι συμφωνείτε με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα