Αρχική » Οι αλλαγές πριν τις κάλπες – Πότε θα ληφθεί απόφαση για το κόμμα Κασιδιάρη

Οι αλλαγές πριν τις κάλπες – Πότε θα ληφθεί απόφαση για το κόμμα Κασιδιάρη

Από News Room
4 λ. ανάγνωσης

Η αντίστροφη μέτρηση για τις κάλπες ξεκίνησε πριν από λίγες ώρες και ήδη αναμένονται αλλαγές που θα οδηγήσουν στην 21η Μαΐου. Η πρώτη αφορά το κυβερνητικό σχήμα, και ήδη επισημοποιήθηκε χθες.

Ο Άκης Σκέρτσος ανέλαβε χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου στη θέση του Γιάννη Οικονόμου που κατεβαίνει υποψήφιος και πάλι στη Φθιώτιδα και δεν επιτρέπεται η καθημερινή έκθεση στα Μέσα Ενημέρωσης.
Η επόμενη αλλαγή είναι στο υπουργείο Εσωτερικών. Τη θέση του Μάκη Βορίδη αναλαμβάνει υπηρεσιακός παράγοντας μέχρι και τις κάλπες της 21ης Μαΐου. Ο κύβος ερρίφθη και το πρόσωπο αυτό είναι η Καλλιόπη Σπανού.

Περιορισμοί στις εμφανίσεις υποψηφίων στα ΜΜΕ
Με τη θυροκόλληση του Προεδρικού Διατάγματος για την προκήρυξη των εκλογών τίθεται σε εφαρμογή και η διάταξη για τον περιορισμό των εμφανίσεων υποψηφίων βουλευτών σε Μέσα Ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το άρθρο 12, για τις απαγορεύσεις των υποψήφιων βουλευτών, οι εμφανίσεις υποψήφιων βουλευτών σε πάσης φύσεως εκπομπές δημόσιων ή ιδιωτικών ραδιοφωνικών ή τηλεοπτικών σταθμών ελεύθερης λήψης, καθώς και σε φορείς παροχής κάθε μορφής συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών, υπό οποιαδήποτε μορφή, επιτρέπεται ως εξής:

α. Σε κάθε ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό εθνικής εμβέλειας, επιτρέπεται η εμφάνιση του υποψήφιου βουλευτή, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, μόνο μία φορά.
β. Σε κάθε ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό τοπικής ή περιφερειακής εμβέλειας, επιτρέπεται η εμφάνιση του υποψήφιου βουλευτή, κατά τη διάρκεια της πιο πάνω περιόδου, μέχρι δύο φορές
γ. Ως εμφανίσεις θεωρούνται οι προσωπικές συνεντεύξεις των υποψηφίων, η συμμετοχή τους σε οργανωμένες συζητήσεις, περιλαμβανομένων και εκείνων που αφορούν τα δελτία ειδήσεων, καθώς και η κάλυψη, κατόπιν αιτήματος του υποψήφιου βουλευτή και υποψήφιου μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της προεκλογικής του δραστηριότητας.

Από τους περιορισμούς εξαιρούνται οι πρόεδροι ή αρχηγοί κομμάτων και οι υποψήφιοι βουλευτές Επικρατείας.

“Κλειδώνουν οι υποψηφιότητες”

Ουσιαστικά, με τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος για τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη για τις εκλογές -στην οποία θα αναφέρεται ρητά η ημερομηνία της 21ης Μαΐου- και τη σύγκληση της νέας Βουλής, ξεκινά επίσημα και η προεκλογική περίοδος.

Από εκείνο το σημείο αρχίζει και η αντίστροφη μέτρηση για τους υποψηφίους, οι οποίοι θα έχουν εννέα μέρες -μετά την προκήρυξη- στη διάθεσή τους ώστε να υποβάλουν πρόταση υποψηφιότητας στο αρμόδιο Πρωτοδικείο. Τα μεσάνυχτα της 9ης ημέρας η προθεσμία λήγει.

Λίγο μεγαλύτερη προθεσμία, 12 ημερών από την ημέρα της προκήρυξης των εκλογών, έχουν τα κόμματα, οι συνασπισμοί συνεργαζόμενων κομμάτων και οι συνδυασμοί ανεξάρτητων υποψηφίων προκειμένου να υποβάλουν δήλωση κατάρτισης συνδυασμού.

Υπενθυμίζεται ότι τα κόμματα και οι συνδυασμοί οφείλουν να ακολουθήσουν την οδηγία της ποσόστωσης υποψηφίων κατά φύλο. Σύμφωνα με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα του 2012 (αρ. 34, παρ. 6) «ο αριθμός των υποψηφίων βουλευτών από κάθε φύλο πρέπει να ανέρχεται σε ποσοστό τουλάχιστον ίσο με το 40% του συνολικού αριθμού των υποψηφίων τους, αντιστοίχως, ανά εκλογική περιφέρεια».

Αυτό, για παράδειγμα, σημαίνει ότι αν το σύνολο των υποψηφίων είναι 10, πρέπει να τηρηθεί αναλογία 6-4, δηλαδή κατ’ ελάχιστον 4 άνδρες ή 4 γυναίκες.

“Τι θα γίνει με το κόμμα Κασιδιάρη”

Το αρμόδιο Πρωτοδικείο, εντός δέκα ημερών από την προκήρυξη των εκλογών, ανακηρύσσει τους υποψηφίους. Αντιστοίχως, ο Άρειος Πάγος ανακηρύσσει τους συνδυασμούς και τους υποψήφιους βουλευτές Επικρατείας εντός 14 ημερών από την προκήρυξη των εκλογών. Τότε, δηλαδή στις 5 Μαΐου, θα ξεκαθαρίσει και τι θα συμβεί με το κόμμα του καταδικασμένου Ηλία Κασιδιάρη.

Οι δύο αυτές αποφάσεις, Πρωτοδικείων και Αρείου Πάγου, κοινοποιούνται άμεσα στον υπουργό Εσωτερικών και τους αντιπεριφερειάρχες, ενώ στη συνέχεια οι δήμοι τοιχοκολλούν -ή και δημοσιεύουν στον Τύπο- την προκήρυξη με τις λίστες ονομάτων των υποψηφίων. Η ανάρτηση των ονομάτων πρέπει να γίνει το αργότερο έως την πέμπτη ημέρα προ των εκλογών -δηλαδή, για τις προσεχείς εκλογές, έως τη 16η Μαΐου.

ΜΠΟΡΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ

To ΕΧΙΤ-POLL.GR είναι μια ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε για να συγκεντρώνει όλες τις δημοσκοπήσεις, αλλά και τα νέα των υποψηφίων βουλευτών και των κομμάτων ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2023.

Copyright © 2023 exit-poll.gr

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι συμφωνείτε με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα