Αρχική » ΣΚΑΪ – PULSE: Προβάδισμα 6,5 μονάδων της ΝΔ – Τα σενάρια κατανομής εδρών

ΣΚΑΪ – PULSE: Προβάδισμα 6,5 μονάδων της ΝΔ – Τα σενάρια κατανομής εδρών

Από News Room
6 λ. ανάγνωσης

Σταθερό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας δείχνει η μεγάλη Δημοσκόπηση του ΣΚΑΪ και της PULSE

Η διαφορά των δύο μονομάχων είναι στις 6,5 μονάδες, με την Νέα Δημοκρατία στο 32,5, τον ΣΥΡΙΖΑ στο 26, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 9, ΚΚΕ 6. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση οριακά μπαίνει στη βουλή η Ελληνική Λύση με %, ενώ το ΜέΡΑ25 πιάνει ποσοστό 4%. Και σε αυτή τη δημοσκόπηση η Νίκη πιάνει 1%, το ίδιο ποσοστό έχουν και η Πλεύση Ελευθερίας, η Εθνική Δημιουργία και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Τι είδους κυβερνήσεις προτιμούν οι πολίτες; Επιλέγουν αυτοδύναμία ή συνεργασίες;

Το 41% των ερωτηθέντων προτιμά κυβέρνηση αυτοδύναμη. Από αυτούς, το 32% λέει ναι σε αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας – ποσοστό που φαίνεται να “τσιμπάει” από την περασμένη δημοσκόπηση- , ενώ σταθερά το 14% λέει ναι σε αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Σε περίπτωση όμως που δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση το 38% λέει να γίνει προσπάθεια για κυβέρνηση συνεργασίας πριν από τις δεύτερες κάλπες, το 34% λέει νέες εκλογές το συντομότερο, ενώ μόλις το 19% λέει προσπάθεια για κυβέρνηση συνεργασίας πάση θυσία.

Το 38% πάντως προτιμάει τον Κυριάκο Μητσοτάκη την επομένη των εκλογών, το 27% τον Αλέξη Τσίπρα, που κερδίζει μία μονάδα που έχασε η πρόταση Ανδρουλάκη, που πέφτει στο 8%.

Μεγάλο ερωτηματικό η κατανομή των αναποφάσιστων.

Με αναλογική κατανομή των αναποφάσιστων η ΝΔ λαμβάνει 36,5%, έναντι 29,5 του ΣΥΡΙΖΑ, 10,5% του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, 7 το ΚΚΕ ,3,5 της Ελληνικής Λύσης, 4,5 του ΜεΡΑ25, 8,5 το άλλο.

Στη δημοσκόπηση ετέθη και το ειδικό ερώτημα σε όσους δήλωσαν αναποφάσιστοι: «Σε ποια επιλογή είστε πιο κοντά;» Και πάλι, το 42% εξ αυτών επέμειναν στο «δεν ξέρω/δεν απαντώ», το 8% επιλέγει λευκό/άκυρο/αποχή. Ισόπαλοι κόβουν το νήμα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με 11% , το 6% πιο κοντά στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το 4% πιο κοντά στο ΚΚΕ, το 3% πιο κοντά στην Ελληνική Λύση, ενώ «άλλο» δηλώνει το 12% των αναποφάσιστων.

Στο πρώτο σενάριο κατανομής των εδρών με εξακομματική βουλή και 8,5% εκτός βουλής τα κόμματα θα λάμβαναν:

ΝΔ: 120 έδρες

ΣΥΡΙΖΑ: 97 έδρες

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: 34 έδρες

ΚΚΕ: 23 έδρες

Ελληνική Λύση: 11 έδρες

ΜεΡΑ25: 15 έδρες

Στο δεύτερο σενάριο κατανομής των εδρών, με κατανομή των αναποφάσιστων με το ειδικό ερώτημα τα εκλογικά ποσοστά θα ήταν:

ΝΔ: 35%

ΣΥΡΙΖΑ: 28,5%

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: 10,5%

ΚΚΕ:7%

Ελληνική Λύση: 3,5%

ΜεΡΑ25: 4,5%

11% άλλο

Στο δεύτερο σενάριο κατανομής εδρών με 11% εκτός βουλής και με έξι κόμματα εντός, η κατανομή εδρών είναι:

ΝΔ:118 έδρες

ΣΥΡΙΖΑ: 96 έδρες

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: 35 έδρες

ΚΚΕ: 24 έδρες

Ελληνική Λύση 12 έδρες 

ΜεΡΑ25: 15 έδρες

Δείτε ολόκληρη τη δημοσκόπηση

ΜΠΟΡΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ

To ΕΧΙΤ-POLL.GR είναι μια ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε για να συγκεντρώνει όλες τις δημοσκοπήσεις, αλλά και τα νέα των υποψηφίων βουλευτών και των κομμάτων ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2023.

Copyright © 2023 exit-poll.gr

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι συμφωνείτε με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα