Αρχική » Στη Βουλή η ρύθμιση για το μπλόκο Κασιδιάρη – Τι λένε οι συνταγματολόγοι

Στη Βουλή η ρύθμιση για το μπλόκο Κασιδιάρη – Τι λένε οι συνταγματολόγοι

Από News Room
3 λ. ανάγνωσης

Αύριο ψηφίζεται στη Βουλή η τροπολογία που κλείνει κάθε παράθυρο αμφισβήτησης για το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη να μπει στη Βουλή.


Φωτιά στη δημόσια συζήτηση πάντως έβαλε χθες η πρωτοφανής δήλωση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Χρήστου Τζανερίκου που χαρακτηρίζει την τροπολογία φωτογραφική.” Η ρύθμιση, που εισάγεται με την επίμαχη τροπολογία, παρά την κατ’ επίφαση αιτιολογία της, δηλαδή της “θωράκισης της όποιας απόφασης του Αρείου Πάγου” για την ανακήρυξη ή μη κομμάτων, (…) ώστε να μη μπορεί αυτή να αμφισβητηθεί, αποτυπώνει, φωτογραφικά, τη δυσπιστία και την έλλειψη εμπιστοσύνης στο πρόσωπό μου, εκ μέρους της κυβέρνησης, που είχε τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, αναφορικά με την άσκηση της διακριτικής μου ευχέρειας να ορίζω την (πενταμελή) σύνθεση του τμήματος, του οποίου είμαι πρόεδρος.”, δήλωσε χαρακτηριστικά.


Στις δημοκρατίες νομοθετεί η Βουλή και όχι ο κάθε δικαστής απάντησε αυστηρά ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης με ανακοίνωση, δηλώνοντας παράλληλα τον σεβασμό της κυβέρνησης στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.


“Η νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης θωρακίζει την κρίση της Δικαιοσύνης, όποια και αν θα είναι αυτή. Τονίζεται ότι η σύνθεση του Α1 Τμήματος είναι δεδομένη και ουδόλως επηρεάζεται από την κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία. Σε κάθε περίπτωση, είναι αυτονόητο ότι σε δημοκρατικά πολιτεύματα η νομοθέτηση ανήκει στην αρμοδιότητα της Βουλής και όχι στην επιλογή του κάθε δικαστή.” ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Με την εν λόγω ρύθμιση, η αρμοδιότητα της απόφασης για την ανακήρυξη των κομμάτων περνά στην Ολομέλεια του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου και όχι στην πενταμελή σύνθεση του επονομαζόμενου εκλογικού Τμήματος, που μέχρι τώρα έκρινε τη νομιμότητα ή η μη της συμμετοχής των κομμάτων στις εκλογές, ώστε η όποια δικαστική κρίση του ανωτάτου δικαστηρίου για ένα τόσο σοβαρό θέμα να μην μπορεί να αμφισβητηθεί.


Για πρόχειρη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης κάνει λόγο και το ΠΑΣΟΚ φωτογραφίζοντας ωστόσο τη στήριξη του στην τροπολογία την Τρίτη στη Βουλή

Την επίμαχη τροπολογία σχολίασε και ο πρώην αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αναστάσιος Κανελλόπουλος, ο οποίος ανέλαβε επικεφαλής του κόμματος Κασιδιάρη, τονίζοντας ότι ρύθμιση Βορίδη, όχι μόνον δεν τους πτοεί, αλλά τους πεισμώνει ακόμη περισσότερο, για να συνεχίσουν τον αγώνα.

Η αντίδραση των συνταγματολόγων

Η δήλωση όμως του κ. Τζανερίκου προκάλεσε την έντονη αντίδραση συνταγματολόγων, οι οποίοι σε αναφορές τους μίλησαν για πρωτοφανή και επιθετική παρέμβαση για την τροπολογία που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση ώστε να μπλοκάρει τη συμμετοχή του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές. Μάλιστα, τόνισαν πως μετά από αυτή τη στάση του ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου θα πρέπει να απέχει από τις αρμοδιότητές του.

Χαράλαμπος Ανθόπουλος, Πάνος Λαζαράτος, Αντώνης Μανιτάκης, Κώστας Μποτόπουλος, Ευάγγελος Βενιζέλος με παρεμβάσεις τους τόνισαν πως η ρύθμιση αυτή είναι δικαιολογημένη λόγω της κρισιμότητας του θέματος, ενώ χαρακτήρισαν αδικαιολόγητη την παρέμβαση του κυρίου Τζανερίκου.

ΜΠΟΡΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ

To ΕΧΙΤ-POLL.GR είναι μια ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε για να συγκεντρώνει όλες τις δημοσκοπήσεις, αλλά και τα νέα των υποψηφίων βουλευτών και των κομμάτων ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2023.

Copyright © 2023 exit-poll.gr

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι συμφωνείτε με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα