Αρχική » Βόμβες» Σταθάκη για κρατικοποίηση Εθνικής-ΔΕΗ

Βόμβες» Σταθάκη για κρατικοποίηση Εθνικής-ΔΕΗ

Από Μάκης Γασπαρινάτος
3 λ. ανάγνωσης

«Όπως μου το είπαν πάρα πολύ φίλοι μου, περιμέναμε να γίνεις υπουργός για να αυξηθεί η φορολογία μας, αλλά χαλάλι σας, διότι βοηθήσατε τους πολύ φτωχούς». Με αυτή την ωμή παραδοχή ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης και εκ των συντακτών του νέου προγράμματος του κόμματος, αναγνώρισε την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης της περιόδου 2015-2019.

Μιλώντας στο ot.gr και το podcast ΒΑΒΕΛ προανήγγειλε την κρατικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας. «Θα θέλαμε έναν κρατικό πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα. Αν τον έχουμε έτοιμο νομίζω ότι δε θα τον κλωτσήσουμε, θα το κρατήσουμε» επισήμανε

Ο υποψήφιος βουλευτής Χανίων και στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της σημερινής Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, προσθέτει ότι «η θέση μας για τις τράπεζες είναι πολύ απλή. Πρέπει να γίνουμε κανονικοί μέτοχοι. Και όχι μέτοχοι μειωμένων δικαιωμάτων. Αυτό έχει τελειώσει. Άρα οι μετοχές αυτές θα αποκτήσουν τα πλήρη δικαιώματα, όπως και των ιδιωτών μετόχων και θα έχουν το λόγο που τους αναλογεί ως μέτοχοι».

Για την φορολογία των επιχειρήσεων, ο πρώην σημείωσε ότι «εμείς έχουμε δεσμευτεί μόνο για ένα πράγμα. Εξαιρούμε τους μικρομετόχους και λέμε, τα μερίσματα άνω των 50 χιλιάδων ευρώ θα έχουν υψηλότερη φορολογία. 10 – 15, δεν ξέρω. Αυτή είναι η βασική μας πρόταση». Ειδικά για τις ενεργειακές εταιρείες, με έμφαση στις πετρελαϊκές, προτείνει ένα ανεκτό περιθώριο κέρδους που δεν πρέπει να ξεπερνά το 5%, επικαλούμενος μάλιστα το παράδειγμα της Βρετανίας μέσα στην ενεργειακή κρίση.

Κρατικοποίηση της ΔΕΗ

Ο Γιώργος Σταθάκης, αναφερόμενος στην ΔΕΗ, τόνισε την ανάγκη να υπάρχει ένας δημόσιος πυλώνας ενέργειας. Περιγράφοντας την επανακρατικοποίηση τόνισε ότι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή να γίνει με σταδιακή απόκτηση ποσοστών μέσω εταιρειών που το δημόσιο έχει την πλειοψηφία των μετοχών όπως ο ΑΔΜΗΕ. Τόνισε ακόμα την ανάγκη όλες οι υποδομές ενέργειας να περάσουν στα κρατικά χέρια.

Για την ακρίβεια και την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, ο υποψήφιος βουλευτής Χανίων τονίζει, ότι η μείωση ενός φόρου μόνο δεν αρκεί. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι να πάμε από το 13% στο 6% για τα πολύ βασικά αγαθά που πρέπει να έχει ένα νοικοκυριό. Προσθέτει ωστόσο εάν δεν υπάρχει μηχανισμός επιτήρησης για το αν μια επιχείρηση εφάρμοσε ή δεν εφάρμοσε την μείωση, τότε θα πρέπει να βγαίνει η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και να λέει ότι τη μείωση του φόρου την πραγματοποίησαν 10 εταιρείες και άλλες 10 δεν την πραγματοποίησαν. Αν θέλει κάποιος μπορεί να επιβάλει δεσμευτικότητα, αν δεν θέλει δεσμευτικότητα θα παράγει διαφήμιση και δυσφήμιση για τις εταιρείες που το εφάρμοσαν ή όχι, κατέληξε.

Τελος, ο νέος πτωχευτικός νόμος που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τον νόμο Κατσέλη με την δυνατότητα προσφυγής στην δικαιοσύνη του δανειολήπτη κατά του πιστωτή σε περίπτωση διαφωνίας των δύο πλευρών, ωστόσο υπόσχεται ταχεία διεκπεραίωση των υποθέσεων από τα δικαστήρια και απώλεια κάθε προστασίας όσων δανειοληπτών δεν δικαιώνονται. Ειδικά για τις επιχειρήσεις τονίζει ότι οι ρυθμίσεις θα γίνονται μόνο για τις επιχειρήσεις που κρίνονται βιώσιμες, οι οποίες θα απολαμβάνουν μέχρι και κούρεμα οφειλής.

Πηγή: ΟΤ.gr

ΜΠΟΡΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ

To ΕΧΙΤ-POLL.GR είναι μια ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε για να συγκεντρώνει όλες τις δημοσκοπήσεις, αλλά και τα νέα των υποψηφίων βουλευτών και των κομμάτων ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2023.

Copyright © 2023 exit-poll.gr

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι συμφωνείτε με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα