Αρχική » Κουτσούμπας: φταίνε το κέρδος και όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν

Κουτσούμπας: φταίνε το κέρδος και όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν

Από Μάκης Γασπαρινάτος
4 λ. ανάγνωσης

Το ΚΚΕ προειδοποιούσε για ένα δυστύχημα στα τρένα με ερωτήσεις και τοποθετήσεις στη Βουλή τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε ότι «μιλάμε για ένα έγκλημα που πρέπει να αναζητηθούν οι ευθύνες, εκτός από τις ποινικές υπαρκτές που θα ψάξει η Δικαιοσύνη -και έχει ξεκινήσει- υπαρκτές ευθύνες που μπορεί να έχει ως σταθμάρχης ένας προϊστάμενος, ένας γιατρός, δεν ξέρω οποιοσδήποτε άλλος».

Όπως πρόσθεσε ο ΓΓ του ΚΚΕ, «Η συνδικαλιστική παράταξη που στηρίζει το ΠΑΜΕ στους σιδηροδρομικούς επίσης είχε βγάλει ανακοίνωση αρχές Φλεβάρη με αυτό το θέμα και προειδοποιούσε για δυστύχημα. Άλλοι συνδικαλιστές τον προηγούμενο χρόνο έθεταν αυτό το ζήτημα πολύ επιτακτικά και ζητούσαν να παρθούν άμεσα μέτρα και δεν έγινε τίποτα.

Άρα, μιλάμε για ένα έγκλημα. Μιλάμε για ένα έγκλημα που πρέπει να αναζητηθούν οι ευθύνες, εκτός από τις ποινικές υπαρκτές που θα ψάξει η Δικαιοσύνη -και έχει ξεκινήσει- υπαρκτές ευθύνες που μπορεί να έχει ως σταθμάρχης ένας προϊστάμενος, ένας γιατρός, δεν ξέρω οποιοσδήποτε άλλος.

Να μην καλυφθούν οι πραγματικές ευθύνες, που βρίσκονται και στο κράτος, στον κρατικό ΟΣΕ που βρίσκονται και στην ιδιωτική -τέλος πάντων κρατική εταιρεία- των σιδηροδρόμων της Ιταλίας που έχει περάσει το μεταφορικό μέσο των σιδηροδρόμων και βεβαίως στις κυβερνήσεις, στη σημερινή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και στις προηγούμενες

Πρέπει η έρευνα να πάει πιο πίσω, παλιά, που ξεκίνησε η απελευθέρωση και των σιδηροδρόμων και συνολικότερα όλα αυτά τα προβλήματα με οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τουλάχιστον τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Είναι συγκεκριμένα τα ζητήματα, ξεκίνησαν το 2009 με κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το ζήτημα της απελευθέρωσης του διαχωρισμού, σε συνέχεια από την κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ το 2013, που προχώρησε παραπέρα την ιδιωτικοποίηση, έγιναν οι καθοριστικές, εγκληματικές κατά την άποψή μας πράξεις που προετοίμασαν την τραγωδία.

Σε συνέχεια το 2016, όπου έγινε η κατάτμηση του ΟΣΕ, ο διαχωρισμός σε συνέχεια το 2017 του μεταφορικού μέσου που δόθηκε στην ιταλική εταιρεία για 45 εκατομμύρια, χωρίς να υπάρχουν προδιαγραφές ασφαλείας επενδύσεων συγκεκριμένων, κλπ.

Και, βεβαίως, μια σειρά αλλαγές το ’17 και το ’18 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπου άλλαξαν εργασιακές σχέσεις, μετακινήθηκαν υπάλληλοι, εργαζόμενοι των σιδηροδρόμων. Τουλάχιστον 1.700 θέσεις έμειναν κενές. Και έρχεται στη συνέχεια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που προχωράει την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με αλλά 22 εκατομμύρια. Και τότε, επίσης ψηφίζεται και γίνεται “το τελειωτικό χτύπημα”».

Κινητοποιήσεις των νέων

Ο κ. Κουτσούμπας είπε επίσης στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ, ότι οι κινητοποιήσεις είναι πάρα πολύ σημαντικές. «Η κοινωνία αντιδρά, Οι εργαζόμενοι, ιδιαίτερα η νεολαία, μαθητές φοιτητές, βρίσκονται στους δρόμους. Τα συνθήματά τους, αυτά που στηρίζει το ΚΚΕ, είναι ότι αυτό το έγκλημα δεν πρέπει να παραγραφεί. Δεν πρέπει να ξεχαστεί. Πρέπει “να φτάσουν οι ευθύνες μέχρι το κόκαλο”. Έγινε ζήτημα όλης της Ελλάδας, όχι μόνο στη συγκέντρωση, αλλά και στις κινητοποιήσεις της Αθήνας. Δεν “φταίει η κακιά η ώρα”, ούτε “η κακιά η χώρα”. Φταίει το κέρδος και φταίνε όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν αυτή τη χώρα.

Αυτό το σύνθημα συνενώνει πάρα πολλούς ανθρώπους διαφορετικών ιδεολογικών πολιτικών αφετηριών, άσχετα με το τι ψήφιζαν μέχρι χτες. Να σας πω συγκεκριμένα παραδείγματα: Παιδιά που ψηφίζουν ΔΑΠ στο Πανεπιστήμιο κατέβηκαν μαζί με τους συναδέλφους τους, της Πανσπουδαστικής ή άλλων ή και του ΠΑΣΟΚ ή άλλων πολιτικών δυνάμεων, του ΣΥΡΙΖΑ κλπ, στους δρόμους του αγώνα, εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους, σε άλλους τομείς της οικονομίας, κατέβηκαν μαζί με το ΠΑΜΕ, με τους κομμουνιστές. Εκεί ενώνεται ο λαός».

Για τις εκλογές

«Προφανώς η 9η Απρίλη έχει τελειώσει» είπε σε ό,τι αφορά την ημερομηνία των εθνικών εκλογών, ενώ πρόσθεσε: «Το είπε άλλωστε -σ.σ. ο πρωθυπουργός- μετά το Πάσχα θα γίνουν εκλογές. Κάποια στιγμή. Προφανώς τον Μάιο, θα δούνε τις πανελλήνιες, θα δουν πώς γίνεται, θα δουν αν χρειάζεται πιθανώς και δεύτερης εκλογές, όπως ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης το λέει. Αν και εμείς πιστεύουμε πολύ καλά ότι από την πρώτη Κυριακή, από τις πρώτες εκλογές μπορεί να προκύψει κυβέρνηση, διότι τα κόμματα αυτά, είτε με ειδικού σκοπού κυβέρνηση, είτε οικουμενική, είτε συνεργασίας κομμάτων μεταξύ τους, ανάλογα τα αποτελέσματα, στα βασικά ζητήματα, έχουν κοινές στρατηγικές επιλογές. Το απέδειξαν όταν ήταν κυβέρνηση, τι πολιτικές υλοποίησαν. Κινούνται στην ίδια “ράγα”, στη ράγα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που οδηγεί σε συγκρούσεις με τραγικά αποτελέσματα για τη νεολαία, για το λαό μας».

ΜΠΟΡΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ

To ΕΧΙΤ-POLL.GR είναι μια ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε για να συγκεντρώνει όλες τις δημοσκοπήσεις, αλλά και τα νέα των υποψηφίων βουλευτών και των κομμάτων ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2023.

Copyright © 2023 exit-poll.gr

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι συμφωνείτε με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα