Αρχική » Βαρουφάκης και σχέδια “ΔΗΜΗΤΡΑ”: Αν μας απειλήσουν ότι θα κλείσουν τις τράπεζες, θα τους πούμε κάντε το χειρότερό σας

Βαρουφάκης και σχέδια “ΔΗΜΗΤΡΑ”: Αν μας απειλήσουν ότι θα κλείσουν τις τράπεζες, θα τους πούμε κάντε το χειρότερό σας

Από News Room
3 λ. ανάγνωσης

Μετά τον Έρικ Έντμαν και ο Γιάνης Βαρουφάκης, επικεφαλής του ΜέΡΑ25 αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν οι τράπεζες σε περίπτωση που το ΜέΡΑ 25 εφαρμόσει τις πολιτικές του.

Σε συνέντευξή του στο OPEN δήλωσε χαρακτηριστικά:

Βαρουφάκης: Θα πάμε το ΦΠΑ στο 15%, θα καταργήσουμε την προπληρωμή φόρου, θα βάλουμε πλαφόν 5% στην τιμή της λιανικής ενέργειας, του ηλεκτρικού πάνω από το μέσο κόστος. Αν αυτοί , οι τροϊκανοί, μας απειλήσουν ότι θα μας κλείσουν τις τράπεζες, επειδή κάνουμε τα απαραίτητα, τα αυτονόητα για να ορθοποδήσει αυτή η ελληνική κοινωνία, τότε θα τους πούμε κάντε το χειρότερό σας, όπως κάναμε την 28η Οκτωβρίου του 1940. Γιατί αυτά είναι τελεσίγραφα, γιατί εγώ τα έχω ζήσει αυτά. Μου έλεγαν θα κόψεις το ΕΚΑΣ των φτωχών αλλιώς θα σου κλείσω τις τράπεζες.
Σιαδήμας: Στα τελεσίγραφα δεν σας ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Βαρουφάκης: Γι αυτό υπάρχει το ΜέΡΑ25.

Tι είναι το σχέδιο “ΔΗΜΗΤΡΑ” του Βαρουφάκη

Ποιος έκλεισε τις τράπεζες το ’15; Ο κ. Ντράγκι για να εκβιάσει μία κυβέρνηση να δεχτεί αυτό που γίνεται σήμερα με το Χρηματιστήριο Ενέργειας. Αν αυτή τη στιγμή πετάνε κόσμο από τα σπίτια τους, έρχονται τα αρπακτικά ταμεία τα παίρνουν με το 3% της αξίας τους και βγάζουν τις προσόδους στα Cayman Islands είναι επειδή ο Ντράγκι έκλεισε τις τράπεζες για να επιβάλει στην κυβέρνηση, τότε του ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν αυτό το πράγμα.

Ένας υπουργός Οικονομικών, μία κυβέρνηση πρέπει να έχει σχέδιο για το τι θα γίνει αν καταρρεύσουν οι τράπεζες, όπως έγινε με την Credit Suisse. Εσείς πιστεύετε ότι οι καταθέσεις των Ελλήνων στις ελληνικές τράπεζες είναι ασφαλείς; Δεν είναι.

Νομικά το ελληνικό Δημόσιο έχει υποχρέωση να σου εξασφαλίσει, να σου εγγυάται τις καταθέσεις μέχρι 100.000. Το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει τα χρήματα. Εάν καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα, όπως πήγε να γίνει στην Καλιφόρνια, όπως έγινε με την Credit Suisse, το ελληνικό Κράτος δεν έχει τις δυνατότητες -που είχε η Κεντρική Τράπεζα της Αμερικής, της Ελβετίας- για να παρέμβει και να σου δώσει τις 100.000.

Και τι θα γίνει; Θα πάμε στη δραχμή;

Ελπίζουμε πως όχι.

Εμείς καταθέσαμε στη Βουλή το σχέδιο «ΔΗΜΗΤΡΑ» τον Δεκέμβριο του 2020. Κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πλην της Ελλάδας, έχει σχέδιο για μετάβαση σε εθνικό νόμισμα, όπως έχει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σχέδιο για το τι θα κάνει αν μπουν ξένα στρατεύματα. Έχεις ιερή υποχρέωση να έχεις σχέδιο ανάγκης. Το «ΔΗΜΗΤΡΑ» τι είναι; Είναι ένα πολύ καινοτόμο και πολύ καλά δουλεμένο σχέδιο για ένα σύστημα ψηφιακών δωρεάν, ένα δημόσιο σύστημα ψηφιακών δωρεάν συναλλαγών που δεν θα επηρεάζεται από το τραπεζικό σύστημα. Είναι ένα σύστημα αυτό το οποίο για εμάς θα έπρεπε να το έχει κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωζώνης, η Γαλλία, η Ιταλία, όχι για να βγεις από το ευρώ, γιατί δίνει βαθμούς ελευθερίας, δημοσιονομικούς, στο Κράτος, γιατί μειώνει το κόστος των συναλλαγών και γιατί σε εξασφαλίζει, σαν ένα αμορτισέρ, σε περίπτωση τραπεζικής κρίσης. Και τι λέμε; Εμείς το λέμε ξεκάθαρα, αν χρειαστεί –ελπίζουμε να μην χρειαστεί- σε περίπτωση που καταρρεύσουν οι τράπεζες από μόνες τους ή τις κλείσει η Φρανκφούρτη, όπως έκανε το 2015, να υπάρχει ένα σύστημα πληρωμών-συναλλαγών το οποίο να μπορεί να μειώσει το κόστος της μετάβασης.

ΜΠΟΡΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ

To ΕΧΙΤ-POLL.GR είναι μια ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε για να συγκεντρώνει όλες τις δημοσκοπήσεις, αλλά και τα νέα των υποψηφίων βουλευτών και των κομμάτων ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2023.

Copyright © 2023 exit-poll.gr

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι συμφωνείτε με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα